Със сигурност могат да бъдат доставени нужните количества природен газ за

...
Със сигурност могат да бъдат доставени нужните количества природен газ за
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Газ ще има, въпросът е на каква цена

Със сигурност могат да бъдат доставени нужните количества природен газ за промишлеността и битовите консуматори, въпросът обаче каква ще бъде цената. Именно по тази причина се преглеждат всички варианти за доставка на газ, включително и от " Газпром ".

Това съобщи пред бТВ служебният министър на стопанската система и индустрията Никола Стоянов.

" Имахме среща и с работодатели, и със синдикати и те споделиха - " да, значимо ни е да имаме газ, само че до избрана цена (250 лв. за мегаватчас). Над тази цена ни е все едно дали ще го има, просто няма да го използваме, тъй като не е рентабилно ", изясни Стоянов.

Преговори с " Газпром " се водят и все още, само че от кого - това остава незнайно.

" Мога да кажа, че се договаря с " Газпром ". Използват се и всички други останали варианти, посочи министърът.

" Не, не, скърбя ", сбит бе Стоянов в отговор на въпроса кой съответно приказва с съветския газов конгломерат.

Попитан дали служебното държавно управление ще вкара скица за подкрепяне на бизнеса, потребяващ " синьо гориво ", отговорът на Стоянов бе:

" Не, тъй като това се взема решение със закон. Помощите за тока са признати със закон. Затова би трябвало да има Народно заседание ", парира очакванията за подкрепяне от страна на бизнеса Стоянов. Работи се обаче по проектозакон, който да бъде препоръчан за приемане от идващия парламент.

А що се касае до договарянията на служебния кабинет с  " Лукойл "  за понижаване на цените на горивата - все още нямало съответен резултат. Правят се обаче, по остаряла процедура, " разбори ".

" Трябваха ни към 20-тина дни, с цел да стартираме изобщо договаряния. Нашите разбори демонстрираха, че ако се усъвършенстват някои процеси в производството и търговията на горива, е допустимо цените да паднат. Сложна е материята, само че ние идентифицирахме благоприятни условия, които обсъдихме с " Лукойл ", вървят договаряния. Според мен има благоприятни условия ", изрази вяра министърът.

Стоянов показа в поддръжка на упованията си и казаното от емира на Обединените арабски емирства при срещата му с президента Румен Радев и министри при скорошната българска държавна аудиенция там - ОАЕ печелили доста от актуалните цени, само че не били щастливи, тъй като въпросните ценови равнища не са устойчиви.

Резултатът от въпросната аудиенция на президента бил много потребен, съобщи главата на икономическото ведомство, само че не влезе в конкретика.

Стоянов разяснява и въпросът " Кинтекс " и заплащането на оръжейното държавно сдружение към офшорна компания, без да има документи за осъществената активност, за което той сезира преди дни прокуратурата.

" Плащането е направено даже няколко дни откакто съм встъпил в служба. Доколкото знам предишното управление на " Кинтекс " е отказало да заплаща, бил е преустановен договорът. И когато Корнелия Нинова сменя управлението с хора, за които  се ангажира, че разчита на тях, че ще извадят сдружението от блатото, то тези хора точно стартират да приготвят този случай ", трансферира Стоянов топката на предшественика си и водач на Българска социалистическа партия.

И даде още един образец - по време на предходния постоянен кабинет от ВМЗ-Сопот упълномощили на частна компания строителни действия за 6 милиона лв. без социална поръчка, като половината от сумата - 3 милиона лв., били платени предплатено.

Коя е въпросната компания обаче Стоянов не знаел. Наредил бил на новото управление на оръжейния цех инспекция на проблема.

" Моите инструкции бяха да се вдигне производството допустимо най-бързо, само че сигурно чакам от тях и да ми дадат повече информация по случая. "

А що се касае до хипотетичните доставки на оръжие за Украйна, минаващи през Полша и Румъния - те към момента се осъществявали.

" Да, изрично (изнасяме оръжия към Полша и Румъния). Докато е имало Народно събрание и постоянен кабинет, те са могли да решат - няма да изнасяме към Полша, към Румъния, или която и да е страна.

Това става с решение на Народно събрание, а и сигурно предходният министър, изключително като вицепремиер (Корнелия Нинова), сигурно е можела да наложи такива решения. В момента ние сме в една рамка, която ни е заложена ", уточни шефът на икономическото ведомство.

" Тези преписки бяха от предходното държавно управление и аз трябваше да ги подпиша ", обоснова дейностите си Стоянов. И акцентира - ако не бил постъпил по този метод, то това би било " административен произвол ", защото този експорт е на база годни контракти, отговарящи на закона.

" След няколко месеца, 3-4-5, съм сигурен, че постепенно ще спадне износът към Полша, за който доста се тръби. Обаче това, че изнасяме към Полша, не значи, че изнасяме за Украйна.

Но може да се направи повече, с цел да знаем къде отиват тези оръжия ", добави той. И увери, че в новите контракти за експорт на оръжие, които предстоят да бъдат подписани, ще бъде следено прецизно за дестинацията, към която отива въпросната армейска продукция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР